دسترسی سریع به محتوای این مقاله:
والتر گروپیوس
سالهای زیادی از آن روزها که دغدغه ایجاد یک مدرسه معماری که به عنوان مرکز و پایگاهی برای معماران برتر، شناخته شود، گذشته است. علم، هنر، خلاقیت و صد البته جسارت باید دست به دست هم میدادند تا مرکزی برای معماری مدرن ساخته شود. چرا که دنیای جدید به راستی به آن نیاز داشت. تمام آنها در وجود مردی گرد آمد تا به این نیاز دنیای جدید پاسخی مناسب بدهد!
برای دیدن بیوگرافی معماران دیگر به صفحه معمار معروف مراجعه کنید.
باهاوس اولین مدرسه معماری مدرن است که در شهر دسائو در آلمان ساخته شده است. در واقع میتوان گفت که این آکادمی که نقشی بسیار سازنده در معماری و هنر دنیای مدرن ایفا میکند، محصول هنر و خلاقیت مردی است که تاریخ نامش را برای همیشه به خاطر سپرده است! نام باهاوس و والتر گروپیوس با یکدیگر پیوندی ناگسستنی دارند.
حتما بخوانید : زندگی نامه زاها حدید
شاید برایتان جالب باشد بدانید که گذر این سالیان نه تنها از قدمت و عظمت نخستین آکادمی معماری جهان، باهاوس، کم نکرده که بر ارزش آن بیش از پیش افزوده است.
والتر گروپیوس نابغهای است که هرگز دست از تلاش و خلاقیت برنداشت! با آئین لایف همراه شوید تا در ادامه با این چهره ماندگار در تاریخ هنر و معماری بیشتر آشنا شویم.
زندگی شخصی والتر گروپیوس
گروپیوس در سال ۱۸۸۳ میلادی در شهر برلین به دنیا آمد. او فرزند سوم خانواده بود. پدر او یکی از معماران موفق در زمان خود به شمار میآمد. او تحصیلات خود را در رشته معماری در دانشکده های فنی در برلین و مونیخ گذرانید و پس از آن به طور جدی فعالیتهای حرفهای خود را آغاز نمود.
شاید شنیده باشید که میگویند، بسیار سفر باید کرد تا پخته شود خامی! گروپیوس جوان هم بعد از اتمام تحصیلات خود، سفرهایی به ایتالیا و اسپانیا داشت و همین سفرها او را برای شغل آیندهاش آماده ساخت!
شروع فعالیت کاری و معماری او در سال ۱۹۰۷ بود. او پس از بازگشت از سفرهایش، در برلین و در کنار استادش آدلف میر شروع به کار و تجربه اندوزی نمود. این همکاری که در واقع شالوده فعالیتهای بعدی گروپیوس جوان را بنا نهاد تا سال ۱۹۲۵ میلادی ادامه یافت.
فعالیتهای هنری و حرفهای گروپیوس تا سال ۱۹۳۷ همچنان در اروپا غوغا به پا میکرد. اما در این زمان بود که او به ناچار مجبور به ترک خانه خود شد. مقصد بعدی او شهر بوستون در ایالات متحده بود. او در آنجا در سایه سالها کار و تجربه اندوزی توانست در دانشگاه هاروارد به عنوان استاد به تدریس بپردازد.
حتما بخوانید : زندگی نامه نورمن فاستر
پس از سالها کار و تلاش و فعالیت، این معمار بزرگ در سال ۱۹۶۹ و در بوستون، در سن ۸۶ سالگی از دنیا رفت. خانه او در حال حاضر تبدیل به موزه شده و پذیرای تمام علاقمندان از سراسر دنیا میباشد.
معماری و گروپیوس
در طی سالیان متمادی کار و فعالیت گروپیوس در زمینه معماری و هنر، ساختمانهای بینظیری طراحی گردید. تمامی این طرحها به لطف خلاقیت و دانش والتر، خاص و منحصربفرد هستند! از جمله مهمترین این کارها میتوان به طراحی ساختمان کارخانه قالب کفش به نام فاگوس در سال ۱۹۱۱ و همچنین مدرسه باهاوس در سال ۱۹۱۹ اشاره کرد.
کارخانه کفش فاگوس که در آلمان ساخته شده است، یک متوازی السطوح است. بخش داخلی ساختمان بنا، از بتن مسلح ساخته شده و قسمت خارجی از شیشه و یک اسکلت باریک فولادی تشکیل شده است. به دلیل استفاده از بتن در بخش داخلی اسکلت، شیشهها در سه طبقه اجرا شدهاند.
یکی از نکات جالب در این بنا حفظ پیوستگی در تمامی بخشها است به این معنا که حتی در گوشهها هم بنا به آسانی میچرخد و پیوستگی خود را حفظ میکند.
حتما بخوانید : زندگی نامه رنزو پیانو
چرا شیشه؟ این پرسش، جوابی بسیار خلاقانه با خود به همراه دارد! تفکر پشت این طراحی به سلامت محیط کار کارگران در این کارخانه اشاره دارد. در حقیقت طراحی به گونهای اجرا شده است که کارگران بتوانند در یک فضای سالم به کار و فعالیت خود ادامه بدهند.
اما آنچه نام این نابغه را برای همیشه در تاریخ ثبت کرد، طراحی مدرسه باهاوس بود!
چرا باوهاوس مهم است؟
این آکادمی در واقع یک مدرسه معماری است و البته معرف یک سبک معماری و نهضت فکری هم در تاریخ هنر به شمارمیرود. علاوه بر آن، طراحی ساختمان آن در روزگاری که ساختمان ها معمولا ساده و یک شکل هستند، کاملا خلاقانه و منحصر بفرد است!
حتما بخوانید : زندگی نامه فرانک لوید
در طراحی این ساختمان زیبا بالهایی ساخته شده است که توسط چندین پل با یکدیگر در ارتباط هستند. کلاسهای آموزشی، کارگاهها، اقامتگاه دانشجویان و اساتید، تالار کنفرانس و بخشهای اداری از جمله فضاهایی هستند که در قسمتهای مختلف آن طراحی شدهاند.
رویکرد این مدرسه آن را دروازهای برای ورود به دنیای جدید ساخته است. و والتر گروپیوس همان فردی است که دروازه دنیای مدرن معماری به دست او باز میشود. در زمانهای گذشته و قبل از آنکه این بنا با جریانات فکریاش همه چیز را متحول کند، هنر و نقاشی تنها به عنوان تزئینات در ساختمانها کاربرد داشتند.
مدارس به سبک قدیم، کاری بیشتر از این از دستشان ساخته نبود. معماران، نقاشان و مجسمه سازان همگی مشاغل وابسته به شمار میآمدند! اما سرانجام همه چیز دگرگون شد!
هر ساختمانی که ساخته میشد، باید اجزای آن به صورت کاربردی طراحی میشدند! حالا وقت آن رسیده است که معماران به تنهایی و به صورت مستقل دست به کار طراحی بزنند! این است آن تغییری که این مدرسه جدید به لطف بنیانگذارش در دنیای مدرن به وجود آورد!
شاید خواندن بیانیه باوهاوس خالی از لطف نباشد! چرا که این بیانیه آن چیزی است که والتر گروپیوس به آن باور داشت!
بیانیه باوهاوس:
هنر در اینجا برای ساختن پدید آمده است! هدف نهایی ساختن است و بس! شاید این مهمترین تفکر باشد که این آکادمی آن را دنبال میکرد!
هنر باید کارآمد باشد! جوان هنرمند باید پیشهای بیاموزد و با هنرش خلاقیت را در آن شکوفا سازد! هنر واقعی آن است که در آن چیزی ساخته شود!
سیستم آموزش قدیمی باید تحول یافته و به سیستم آموزش عملی و کارگاهی بازگردد. هنرمند، پیشهوری متعالی است! برای آموختن هنر حرفهای، باید کار خود را با آموختن پیشهای آغاز نماییم. تا بتوانیم با هنر در آن شکوفا شده و دستاوردهای بزرگی را فراهم آوریم.
دیگر فعالیتهای والتر گروپیوس عبارت است از:
این نابغه جهانی در سال ۱۹۱۳ لوکوموتیوی برای راهآهن پروس در کوئینزبرگ طراحی نمود که در نوع خود بسیار جالب و بینظیر است.
طراحی ساختمانها و کارخانه و همچنین نمایشگاه در شهر کلن هم از جمله دیگر افتخارات او به شمار میآید.
مقالهای نفکر برانگیز با عنوان توسعه ساختمانهای صنعتی از جمله دیگر فعالیتهای والتر محسوب میشود.
دستگیره های معروف دری که توسط گروپیوس در سال ۱۹۲۳ طراحی شد، همچنان نمادی از طراحیهای مدرن برشمرده میشوند.
جسارت، تفکر، هنر و خلاقیت همگی ابزاری بودند در دستان توانمندی که معماری را در جهان ارتقا داده و سبک زندگی مردمان را بهبود بخشد!
کلام آخر
والتر گروپیوس نابغهای است با شهرت جهانی! فعالیتهای او در زمینه معماری او را به اسطورهای بی تکرار مبدل ساخته است.
در روزگاری که گروپیوس میزیست، معماری مهمترین و شاید بتوان گفت تنها گرایشی از هنر کاربردی به شمار میرفت. نگاهی که او با فعالیتهایش در جهان به وجود آورد تاثیری غیر قابل انکار بر طراحی صنعتی گذارد.
(Industrial Design) که ما آن را با نام طراحی صنعتی میشناسیم با همین رویکرد آکادمی معماری شکل گرفت و امروزه یکی از مهمترین بازوان طراحی در صنعت به شمار میرود.
والتر معمار بسیار دوست داشت طراحی هایش بهره اقتصادی برای مردمان داشته باشد. او تلاش میکرد تا خانهها و ساختمان هایی که توسط او طراحی میشدند با تمامی اجزا برای کاربرانشان مفید و کاربردی باشند.
تنها جنگ جهانی بود که این یگانه دنیای طراحی و معماری را وادار به توقف نمود! اما پس از جنگ با فعالیتهایش، توانست نیاز جامعه جوان و خواست دنیای مدرن از طراحی را به زیبایی هر چه تمامتر به نمایش بگذارد.
او سالهای بسیاری را صرف مطالعه و تحقیق درباره حس بینایی و ارتباط آن با سایر حواس پنجگانه نمود. همچنین مطالعات بسیاری درباره تجربیات روانی انسانها با مباحثی مانند فرم، طرح، رنگ و فضا داشت.
او معتقد بود که این تجربیات بسیار واقعی هستند. همانطور که مصالح ساختمانی واقعیت دارند! و این تجربیات و دریافت ما از طریق حواس پنجگانه است که بر دنیای طراحی و معماری حکمفرمایی میکند.
او به این نکته ایمانی راسخ داشت که هنر باید مفید و کاربردی باشد، از این رو به تنهایی قابل آموزش دادن نیست! در نتیجه این تفکر بود که، او به هنرجویانی که در آکادمی باهاوس پذیرفته میشدند، توصیه میکرد که در کنار آموزش رشته هنری خود، مانند نقاشی و یا مجسمهسازی، معماری را هم بیاموزند!
زیرا آن را تنها راه برای کاربردی نمودن هنر میدانست. و شاید از نگاه او هنر واقعی فقط معماری بود.
در ساختمانهایی که توسط او طراحی شده است، دغدغههای یک مرد به خوبی نمایان است! همانطور که طبقه کارگر در کاخانه کفش، باید در شرایط سالم کار کنند!
امیدواریم تمام آنچه از والتر گروپیوس برایتان نقل گردید، همچون چراغی راهنما باشند. و جوانههای خلاقیت را در ذهن شما شکوفا سازند. او سبکی جدید و رویکردی نوین را به دنیای مدرن قرن بیستم هدیه نمود.
سبک باهاوس ابتدا در اروپا و بعد از آن در سراسر جهان طرفداران بسیاری را پیدا نموده و همچنان پایه بسیاری از طراحی های دنیای مدرن به شمار میرود.
از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما متشکریم.
منبع : Archdaily