دسترسی سریع به محتوای این مقاله:
نکاتی خواندنی از دنیای جذاب ظروف آشپزخانه
در مهمترین بخش خانه هستیم! مرکز فرماندهی و قلب تپنده هر خانهای! اینجا آشپزخانه است و دکوراسیون آشپزخانه از مهمترین بخش های خانه است! ما (و البته شاید هم شما!) در اینجا با ظروف آشپزخانه بر قلبها فرمانروایی میکنیم! از این دنیای جذاب و پر زرق و برق چه میدانید! اگر بخواهید برای نخستین بار اقدام به خرید ظروف برای آشپزخانه خود کنید، کدام ظروف را در لیست اولویتهای خود جای میدهید؟
در دریایی از تنوع جنسهای مختلف بهترین انتخاب کدام است؟ چه اندازهای برای خرید این لوازم باید در نظر بگیرید؟ ظروف آشپزخانه پلاستیکی و یا ملامین بهتر هستند و یا چینی؟
یا شاید ظروف آشپزخانه از نوع سرامیکی؟ …و هزاران سؤال دیگر که شما را در هنگام خرید با یک چالش اساسی روبرو خواهد ساخت! نگران نباشید در ادامه شما را با پاسخ تمامی این پرسشها آشنا خواهیم ساخت. و این مقاله برای شما میتواند یک راهنمای مفید در زمینه خرید این دسته از ظروف خانه باشد.
لطفاً تا پایان آئین لایف را همراهی فرمایید.
فاکتورهای مهم در انتخاب ظروف آشپزخانه
بدون تردید اگر در انتخاب خود به موارد اصلی توجه کنیم، میتوانیم تا حدود زیادی اطمینان داشته باشیم که خرید موفقی را داشتهایم. مهمترین این موارد عبارت است از:
– اولین نکته تعیین بودجه مناسب است. قیمتهای ظروف آشپزخانه در بازار بسیار متنوع است. از این رو باید از همان ابتدا یک نقشه کلی برای تخصیص بودجه به دستههای گوناگون ظروف آشپزخانه داشته باشید. حالا که تصمیمات مهم را اتخاذ نمودید وقت انتخاب از راه میرسد.
– ظرفهای اصلی آشپزخانه به دو دسته کلی:
۱-ظروف مخصوص پخت و پز، شامل انواع قابلمهها
۲-ظروف سرو و پذیرایی
تقسیم میشوند. بهتر است هر کدام از این دستهها در رنگ و استایل با هم هماهنگ باشند تا دکوراسیون داخلی زیبایی هم داشته باشید. به عنوان نمونه برای یک آشپزخانه کلاسیک، قابلمههای کلاسیک و تک رنگ (مشکی و یا طوسی رنگ) یک انتخاب مناسب است. در این آشپزخانه هم ظروف سرو و پذیرایی از مدلهای چینی با لبههای طلایی، بیشترین طرفدار را دارد.
– اندازه ظرفهای آشپزخانه، از اهمیت بالایی برخوردار است. منظور از اندازه، بزرگی در ابعاد است. این ظرفها باید در ابعادی انتخاب شوند که، داخل کابینتها به راحتی جای بگیرند. و در صورتیکه از ماشین ظرفشویی هم استفاده میکنید، باید این ابعاد با سایز ماشین ظرفشویی هم متناسب باشد.
– بیش از اندازه خرید نکنید، بودجه خود را با خرید موارد غیر لازم به هدر ندهید. به این ترتیب میتوانید با کیفیتترها را انتخاب نمایید.
– ظروف آشپزخانه قرار است برای سالهای متمادی مورد استفاده قرار بگیرند. و از آنجا که استفاده روزمره از این ظروف هم بالاست، سعی کنید از میان بهترین برندها خرید ظروف آشپزخانه خود را انجام بدهید. به این ترتیب برای سالهای طولانیتری سرمایهگذاری کردهاید.
– توجه داشته باشید برخی از اقلام ظروف آشپزخانه، مانند کتری و قوری، حکم دکوری آشپزخانه را هم خواهند داشت. بنابراین در انتخاب رنگ آنها باید به رنگ دیگر لوازم موجود در آشپزخانه مانند یخچال، ماکروفر و دیگر لوازم برقی هم توجه داشته باشید. تا به این ترتیب فضای آرامشبخش و زیبایی را تجربه نمایید.
– به تعداد اعضای خانواده و میانگین مهمانانی که به خانه شما میآیند، ظروف آشپزخانه بخرید. و در نظر بگیرید که واقعاً لزومی ندارد که از همان ابتدا تمامی ظروف را خریداری کنید. شما در طی سالیان بسیار طولانی آینده، و با تغییر مد، دوست خواهید داشت ظرفهای جدیدی را داشته باشید. پس برای خرید آینده خود هم جا نگاه دارید!
– اگر قرار است از این لوازم در داخل ملاشین ظرفشویی هم استفاده نمایید، حتماً قبل از خرید از اینکه میشود آنها با ماشین ظرفشویی شست، مطمئن شوید. برخی از انواع این ظروف قابل استفاده در ماشین نمیباشند.
– دیگر اینکه این لوازم باید قابلیت شستشوی آسان را هم داشته باشند.
با توجه به این نکات شما میتوانید برای خرید برنامهریزیهای خوبی داشته باشید. حال در ادامه به بررسی انواع گوناگون این ظرفهاخواهیم پرداخت.
پیشنهاد مطالعه:
تقسیمبندی ظروف آشپزخانه از لحاظ متریال مورد استفاده در ساخت آنها
همانطور که در بخش قبلی اشاره شد، ظروف اصلی در آشپزخانه به دو گروه اصلی تقسیم میشوند:
– گروه مخصوص پخت و پز
– گروه مخصوص سرو و پذیرایی
هر کدام از لوازم در این دو بخش در جنسهای گوناگونی در بازار موجودند. حال میخواهیم بخشی از مهمترین آنها را مورد بررسی قرار دهیم.
گروه مخصوص پخت و پز
این گروه شامل انواع قابلمهها و ماهیتابهها به علاوه زودپز میباشد. همچنین انواع قاشق بزرگ، ملاقه و کفگیر هم در این بخش جای میگیرند. در خصوص قابلمهها و ماهیتابهها باید گفت که آنها را در جنسهای:
در بازار میتوانید بیابید. با توجه به این تنوع بالا میبایست با نکات مثبت و منفی هر کدام به خوبی آشنا باشیم تا بتوانیم همانی را که مناسب ماست خریداری کنیم.
ظروف آشپزخانه استیل:
قابلمههای استیل یکی از بهترین انواع قابلمهها برای پخت و پز به شمار میروند. علاوه بر حفظ ویتامینها، غذا به خوبی در آنها پخته میشود. شاید یک عیب آنها این باشد که حتماً باید از برند معتبری که امتحانش را پس داده است خریداری شود.
زیرا در برخی از انواع ازرانتر آنها غذا پس از پختن به کف قابلمه میچسبد که این امر هیچ مطلوب نیست. معمولاً برای درست کردن خورشتها بسیار عالی عمل میکنند. اما برای غذاهایی که حالت آبکی ندارند چندان مطلوب نیستند. به دلیل احتمال چسبیدن غذا به کف ظرف.
مسی: از گذشتههای بسیار دور محبوب بودهاند. همانند ظروف آشپزخانه استیل برای پختن غذاهای آبکی یک گزینه عالی به شمار میآیند. این ظروف با مواد در حال پخت درونشان واکنش میدهند و به این ترتیب مقداری مس وارد غذا میشود.
این مورد تا جاییکه مزه غذا تحت تأثیر قرار نگیرد، مشکلی ایجاد نمیکند. و یکی از مزایای آنها هم محسوب میشود. زیرا در بدن ما مس معمولاً کم است. یکی از مزایای عالی این ظروف این است که گرما به صورت یکنواخت و به مدت طولانی داخل آنها میماند و همین مورد موجب میشود تا غذا بهتر پخته شود.
و اما معایب استفاده از ظروف مسی اینکه زود خراشیده میشوند. و در صورت خراشیده شدن برخی ترکیبات مضر همراه با آن وارد غذا میشود. به علاوه این نمونه از ظروف قیمتهای بالایی دارند. و اگر بودجه شما در این بخش کمی محدود است شاید تنها به خرید یک قابلمه متوسط اکتفا کنید، عالی باشد.
تفلون:
اولین نسل از قابلمههای نچسب که با ورود به بازار، یک شبه ره صد ساله را طی نمود. محبوبترین قابلمهها تا زمانهای بسیار طولانی بودند. اما آنچه موجب شد تا این مدلها محبوبیت خود را در بازار تا حدی از دست بدهند، این بود که با خراشیده شدن پوشش داخلی مواد سمی وارد غذا میشود و سلامتی افراد به طور جدی تهدید میگردد.
با این وجود اگر در نگهداری از آنها به اندازه کافی احتیاط شود و با توجه به قیمتهای اقتصادی این مدلها، انتخابهای خوبی به شمار میآیند.
گرانیتی: خاصیت نچسب بودن بسیار خوبی دارند و تا مدت زمان طولانی هم میتوانند آن را حفظ کنند. زمانی که بر روی شعله گاز قرار میگیرند، کمی دیرتر کاملاً داغ میشوند. اما به هر حال حرارت را به صورت یکنواخت به ماده غذایی در حال پخت منتقل میکنند. با ماده غذایی داخلشان واکنش شیمیایی نمیدهند.
کمی قیمت بالایی دارند اما در مقایسه با کیفیت خوبی که دارند، قابل چشمپوشی است. هم در زمان آشپزی و هم در زمان شستشو باید مراقب بود که سطحشان خراشیده نشود.
در این صورت مواد سمی وارد غذا خواهد شد. ظروف گرانیتی تنها به دلیل شکلی که دارند به این عنوان نامیده میشوند. و این نام ارتباطی به استفاده از گرانیت در آنها ندارد. شما میتوانید با خاطری آسوده این ظروف را داخل فر نیز به کار ببرید. البته حواستان به دستگیرهها باشد. در داخل فر باید بدون دستگیره باشند.
سرامیکی: یکی از نچسبترین انواع قابلمهها به شمار میروند. وزن سبکی دارند و برای آشپزی بسیار عالی میباشند. زیرا حرارت را به صورت یکنواخت به غذا میرسانند. تنوع در ظاهر و زیبایی و تنوع مدلها، آنها را دوست داشتنی ساخته است.
اما نکته قابل تأمل در خصوص آنها این است که نسبت به خراشیدگی به شدت حساس هستند. و به همین دلیل نگهداری از آنها دشوار است. یک مورد دیگر این است که حتی در صورت عدم خراشیدگی هم بعد از مدتی خاصیت نچسب بودن خود را از دست میدهند. و این را هم باید اضافه کرد که قیمتهای نسبتاً بالایی هم دارند.
چدن: یکی از بهترین انواع قابلمهها برای پخت و پزها به خصوص از نوع رژیمی را میتوان در ظروف چدنی انجام داد. در صورتی که این قابلمهها اصل باشند میتوانند مستقیم بر روی آتش قرار بگیرند. استفاده از آنها داخل فر نیز مشکلی ندارد.
اما یکی از مشکلات جدی آنها، وزن بسیار بالای آنهاست. این ظروف در صورتی که اصل باشند، بسیار سنگین هستند. از این رو استفاده از آنها در اندازههای بزرگ مشکل است. یکی دیگر از معایب آنها شستشوی سخت ظروف چدنی است.
اگر حس و حال درست کردن چای بر روی آتش را دوست داشته باشید، میتوانید از قوریهای چدنی برای این منظور استفاده نمایید.
گروه مخصوص سرو و پذیرایی
زیباترین ظروف برای پذیرایی از مهمانها انواع چینی و همچنین ظروف کریستالی میباشند. معمولاً ظروفی که طرحهای خلوتتری دارند و زمینه آنها سفید رنگ است رسمیتر هستند. اما برای استفاده در جمعهای دوستانه میتوانید از رنگها و طرحهای شادتر هم استفاده نمایید.
برای استفاده خودمانی و به اصطلاح دم دستی میتوانید از ظروف سرامیکی و یا ظروف آرکوپال استفاده کنید. یک مشکل ظروف سرامیکی این است که خیلی زود در قسمت لبههای ظرف دچار شکستگی میشوند. اما آرکوپالها هم دوام خوبی دارند و هم به راحتی در داخل ماشین ظرفشویی شسته میشوند، بدون اینکه آسیبی ببینند.
ظروف ملامین خیلی برای پذیرایی از مهمان توصیه نمیشوند. اما با توجه به مقاومت بسیار بالای آنها در برابر شکستن، بهترین گزینه برای آنانی هستند که افراد سالمند و یا کودک خردسال دارند.
جدای از دستهبندیهای کلی عنوان شده دو گروه دیگر از ظروف آشپزخانه هستند که وجودشان در هر آشپزخانهای لازم است. این دو گروه شامل:
۱. ظروف مخصوص نگهداری مواد غذایی
۲. ظروف آشپزخانه جدید و ظروف آشپزخانه فانتزی است.
لوازم اختصاصی این دو گروه را پس از خرید دو بخش اصلی عنوان شده در بالا میتوان تهیه نمود. از این رو در گروههای اصلی جای داده نشدهاند.
شکی نیست که بهترین ظروف و با کیفیتترین آنها باید برای نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار بگیرند. مثلاً ظروف آشپزخانه پلاستیکی برای نگهداری غذای داغ، توصیه نمیشوند.
اما میتوان از آنها برای نگهداری حبوبات خام، چای، شکر و یا قند و در داخل کابینت استفاده نمود. وزن سبک ظرفهای پلاستیکی در این شرایط بهترین امتیاز برای آنها محسوب میشود.
اگر قصد نگهداری غذا را به صورت گرم و یا سرد دارید، میتوانید از ظروف آشپزخانه پیرکس و یا شیشهای استفاده نمایید که نمونههای پیرکس مقاومت بسیار خوبی در برابر حرارت و گرما از خود نشان میدهند.
از آنها حتی میتوان بر روی شعله اجاق گاز و یا داخل فر هم استفاده نمود. در خصوص شستشو، باید خاطر نشان ساخت که شستن آنها بسیار آسان بوده و به راحتی داخل ماشین ظرفشویی هم قابل استفاده هستند. تنها ایراد آنها این است که تا حدودی وزن زیادی دارند. و همچنین به حکم شیشهای بود امکان شکستن دارند.
در خصوص دسته دوم یعنی ظروف آشپزخانه جدید و ظروف آشپزخانه فانتزی، این گروه از جنسهای سرامیکی، شیشهای، چینی و یا چوبی ساخته میشوند. بیشتر برای زیباتر نمودن آشپزخانه مورد استفاده قرار میگیرند.
اما مدلهایی هم دارند که برای سرو و پذیرایی بسیار محبوب هستند. مانند ظروفی که از چوب بامبو ساخته میشود، و اشکال مختلفی دارند مانند سینی، بشقاب، کاسههای بزرگ و کوچک و …. به هر حال خورن و آشامیدن در این ظروف هم لطف خودش را دارد. بد نیست در بین آیتمهایی که برای خرید در نظر میگیرید نمونههای اینچنینی نیز بگنجانید.
کلام آخر
باید قبول کنیم، آنجا که بحث انتخاب ظروف آشپزخانه مطرح میشود، با یک چالش اساسی روبرو هستیم. چرا که این ظرفها با داشتن کاربرد فراوان، باید بهداشتی هم باشند تا سلامت اعضای خانواده به بهترین شکل ممکن حفظ شود. در این خریدها، یکی از بهترین روشها، کسب اطلاعات واقعی از کیفیت جنسها و برندهای مختلف و همچنین بهرهمندی از تجربه مادرها و مادربزرگهایمان است.
در این مقاله تلاش نمودیم تا مجموعهای از اطلاعات علمی را به همراه تجربیات بزرگترها گرد هم آوریم. در نهایت شما تصمیم نهایی را خواهید گرفت. بسیار مهم است لوازمی را انتخاب کنید که با آنها راحتتر هستید. چه در بخش پخت و پز و چه در قسمت سرو و پذیرایی. و حتماً به این امر توجه داشته باشید که ظروف آشپزخانه باید سلامت محتویات داخلشان را حفظ نمایند. این تنها نکتهای است که قابل چشم پوشی نمیباشد.
کیفیت را به خاطر صرفهجویی در هزینهها نباید فدا کرد. به خاطر داشته باشید که زیبایی در سادگی است. و آن هم همیشه مد روز باقی میماند. پس برای آنکه ظروفتان پس از گذشت سالیان طولانی باز هم زیبا و دوستداشتنی به نظر برسند، سادگی را در اولویت خود قرار بدهید.
تمام آنچه پیش از خرید باید بدانید را برایتان گفتیم. امیدواریم این نکات برای شما مفید بوده باشد. از اینکه تا پایان ما را همراهی نمودید، از شما بسیار متشکریم.
منبع : Bedbathandbeyond